Westfriese families
Westfriese Families

Nieuws » 2019

In memoriam Harold Bos

Thuis in Alkmaar, in zijn eigen museum, overleed op 9 maart 2019 Harold Bos. Hij is 68 jaar geworden. Harold was voorzitter van Stichting Westfriese Families. In 2009 volgde hij Klaas Bant op als voorzitter.
Acht jaar maakte Harold deel uit van het algemeen bestuur van het Westfries Genootschap, van 2005 tot in 2013.

Harold D.E. Bos (1950-2019).
Harold D.E. Bos (1950-2019).

Al op jonge leeftijd toonde Harold veel interesse in familiegeschiedenis. Uiteraard naar die van zijn eigen familie, maar ook naar die van anderen. Als twintiger werd hij lid van — toen nog — werkgroep Westfriese Families.
In 2008 versterkte Harold het bestuur van Westfriese Families. In zijn tien jaren als voorzitter heeft Harold veel betekend voor de bevordering van genealogische activiteiten, zoals de doelstelling is van de stichting. Hij gaf de aanzet voor de uitgave in 2014 van een jubileumboek bij het 60-jarig bestaan van Wesfriese Families.

Najaarsfamiliemiddag
Ook nam Harold het initiatief voor de jaarlijkse Najaarsfamiliemiddag van Westfriese Families. Deze bijeenkomsten voor donateurs en andere belangstellenden zijn uitgegroeid tot informatieve en gezellige ontmoetingen, precies zoals Harold voor ogen had.
Zondag 29 september wordt de jaarlijkse Najaarsfamiliemiddag voor de tiende keer gehouden, in Obdam. Deze bijeenkomst zal in het teken staan van het 65-jarig bestaan van Westfriese Families én in dat van Harold.

Kunsthistoricus drs. Harold Dirk Edward Bos was ook lang bestuurlijk actief bij de Historische Vereniging Alkmaar. Zo vervulde hij zeven jaar het voorzitterschap, tot in 2010. Ook is hij voorzitter geweest van Stichting Behoud Alkmaarse Bodemvondsten.
Voorts was hij lang actief bij de Nederlands Indische Genealogische Vereniging, onder meer als voorzitter. Zijn moeder is Indische. Zij is geboren op Oost-Java. De wieg van zijn vader stond in Sint Maarten. Harold stamt af van een Lutherse familie die in het begin van de achttiende eeuw vanuit Oost-Friesland zich had gevestigd in Hoorn.
Allerlei facetten van de beeldende kunst, muziek, wooncultuur, archeologie en genealogie hadden zijn interesse. Hij was de eerste directeur van Museum Kranenburgh in Bergen. Van Kunstenaarsvereniging Hoorn en Omstreken was hij enige jaren voorzitter.

Museum Huys Auerhaen
Een half jaar voor zijn overlijden ging een grote wens van hem in vervulling. De woning van Harold en zijn levenspartner Mark Koning — een herenhuis aan de Wilhelminalaan — werd op 16 november 2018 officieel een museum. Deze status draagt bij aan het behoud van en de kennisoverdracht over het historische interieur en wooncultuur in Nederland.
Het interieur en de collectie meubels, serviezen, Aziatische en moderne kunst van Huys Auerhaen geven samen een beeld van de wooncultuur van de gegoede burgerij rond 1900.
Bij elk voorwerp hoort een bijzonder verhaal. En Harold kende dat verhaal.

ED DEKKER, SECRETARIS STICHTING WESTFRIESE FAMILIES


© 1954-2023 | Westfriese Families | E-mail | Sitemap
"Die zijn voorgeslacht niet eert, is zijn eigen naam niet weerd."

Westfries Genootschap