Westfriese families
Wapen van West-Friesland
 

Artikelen » WFON

De hoeve van twee boeren-burgemeesters van Grootebroek
(WFON 2003, pagina 92)

Pieter van der Meer, Landman te Grootebroek, de boerenplaats verkocht in 1850. Van der Meer was de eigenaar in 1832, bij de oprichting van het kadaster. Ruim 170 jaar geleden boerde er dus Pieter van der Meer, getrouwd met Jantje Bakker. Rond 1832 hadden zij een inwonende dienstknecht en dienstbode, Gerrit Koorn en Grietje Barends. In 1850 verhuisde Pieter van der Meer van Grootebroek naar Bovenkarspel. Hij had toen de boerderij verkocht aan Cornelis Schuurman, maar die heeft er nooit gewoond. Het bovenlicht van de voordeur bestaat uit een 
        glas-en-loodraampje. Schuurman heeft de stolp enige tijd verhuurd aan Klaas Prins, de eerste van de drie generaties Prins in de stolp aan de Zesstedenweg. Klaas Prins (1824-1898) vestigde zich in 1850 vanuit Andijk in Grootebroek als landbouwer en veehouder. Het huwelijk met Maasje Schuurman (1825-1889) schonk hem zes kinderen, van wie er één jong is overleden.

Het bovenlicht van de voordeur bestaat uit een glas-en-loodraampje. Met daarin afgebeeld het wapen van de voormalige gemeente Grootebroek. De naam Grootebroek is alleen aan de binnenzijde, in de hal, te lezen. Twee burgemeesters hebben er gewoond. (Foto Mart Groentjes)

De voorzijde met sierlijke deur en gevelsteen.
De voorzijde met sierlijke deur en gevelsteen. Deze steen, daterend uit de zeventiende eeuw, beeldt het volksverhaal van Sint Maarten uit. De gevelsteen bevond zich enige tijd in de muur van de paardenschuur achter de boerderij. Vond een vroegere eigenaar de steen te rooms? (Foto Ed Dekker)

« Vorige pagina | Volgende pagina »


© 1954-2020 | Westfriese Families | E-mail | Sitemap
"Die zijn voorgeslacht niet eert, is zijn eigen naam niet weerd."

Westfries Genootschap