Westfriese families
Wapen van West-Friesland
 

Artikelen » WFON

Zeven generaties Lammerschaag boeren op dezelfde plek
(WFON 1998, pagina 42)

Halifax JB 928
De brandbommen waren bedoeld voor het vijandelijke Duitsland. Het Engelse toestel, een Halifax JB 928, kwam echter niet ver. Het vliegtuig werd onderschept door een Duitse nachtjager. De Halifax maakte onderdeel uit van het 78ste Squadron van de RAF (Royal Air Force) en was opgestegen van de vliegbasis Yorkshire. Het toestel was een van de 473 bommenwerpers die in de nacht van 25 op 26 juni 1943 vanuit Engeland werden uitge- zonden naar de vijandelijke doelen Gelsenkirchen en Bochum.

Deze nacht zou een van de zwartste bladzijden vormen in de annalen van de luchtoorlog boven Nederland. De Halifax JB 928, met aan het stuurwiel de 29-jarige Major Hugh Oddie, was de eerste van de dertig bommenwerpers die deze nacht in Nederland werden neergehaald. Vijftien kilometer voor de kust werd het toestel onderschept door een Messerschmitt, die in Bergen was opgestegen. De Halifax stortte brandend neer in een weiland van de Bergense veehouder Simon Louwes, even ten noordoosten van de zuivelfabriek Wilhelmina aan de Bergerweg tussen Alkmaar en Bergen. De piloot had zijn lading, een formidabele hoeveelheid bommen, voor het merendeel al afgeworpen. Brandbommen en ook enkele brisantbommen vielen op het Noordeinde van Koedijk. Als enige van de zeven bemanningsleden overleefde piloot Oddie de crash niet. De andere zes Engelsmannen konden het brandende toestel verlaten en zijn uiteindelijk krijgsgevangen genomen. Major Hugh Oddie is begraven in Bergen.

Dienst Wederopbouw
Na de ramp woonde Pieter Jacob Lammerschaag met zijn gezin tijdelijk op de kooldars van het huis van zijn vader en moeder, op Kanaaldijk 62 (nu het woonhuis van Jo Masteling). Voor het vee werd een noodvoorziening achter de verbrande boerderij gezet. Zeven jaar later werd op de plek van de stolp een nieuw huis gebouwd, met achter een Zuidhollandse stal. De nieuwbouw was in handen van de Dienst Wederopbouw, van het Rijk. Vijf jaar na zijn huwelijk in 1956 met Tini Leegwater, kwam Jan Lammerschaag op het boerenbedrijf. "Ik begon met 28 koeien. Die waren per jaar goed voor 150.000 kilogram melk.

Een luchfoto van een deel van het Noordeinde van Koedijk, waarschijnlijk uit de jaren zestigEen luchtfoto van een deel van het Noordeinde van Koedijk, waarschijnlijk uit de jaren zestig. Tweede van links het woonhuis van de familie Lammerschaag. Dit is gezet in 1950 nadat de stolp in de Tweede Wereldoorlog geheel ten prooi was gevallen aan vlammen. De schuren staan op de Bregweid. Dit stuk land recht achter het bedrijf was te bereiken via een basculebrug over de sloot. Bij de ruilverkaveling van het Geestmerambacht is dit water weg geworden, de Achtergraft. Geheel links het toenmalige woonhuis van Cornelis Spaan en zijn vrouw Elizabeth Bruijn, Kanaaldijk 46. De enige stolp op de foto, rechts van Lammerschaag, bleef gespaard bij de grote brand op het Noordeinde van 26 juni 1943. De stolp behoord toen tot het tuindersbedrijf van Gert Delis. (Foto familie-archief Lammerschaag)

« Vorige pagina | Volgende pagina »


© 1954-2021 | Westfriese Families | E-mail | Sitemap
"Die zijn voorgeslacht niet eert, is zijn eigen naam niet weerd."

Westfries Genootschap