Westfriese families
Wapen van West-Friesland
 

Artikelen » WFON

Zeven generaties Lammerschaag boeren op dezelfde plek
(WFON 1998, pagina 41)

Oorlogsdrama
Als 12-jarig jochie was Jan in de Tweede Wereldoorlog getuige van een ingrijpende gebeurtenis. Op 26 juni 1943, even na middernacht, werd de stolp volledig in de as gelegd. De oorzaak van het drama waren brandbommen die de piloot van een aangeschoten Engels oorlogsvliegtuig had afgeworpen. De wanhoopsdaad van de Engelse vlieger leidde tot een flinke verwoesting in Koedijk. In totaal zeven panden aan de Kanaaldijk vielen ten prooi aan de vlammen. Dit waren drie bewoonde stolpen, twee stolpen als veestalling, een woonhuis en houten schuurtje met daarin de glazen wagen van Cornelis Spaan. De bewoonde stolpen waren die van Pieter Jacob Lammerschaag, Cornelis Spaan en Jan Beek (pachter). Het in vlammen opgegane huis werd bewoond door Hendrik Dekker, arbeider van Lammerschaag.

"Er was geen redden aan", herinnert Jan Lammerschaag zich. "Gelukkig stond er geen vee op stal. Er werd geprobeerd om nog zo veel mogelijk spullen uit de brandende boerderij te halen. Ik weet nog dat in de dijk het geldkistje stond. Daar is toen iemand maar bij gaan staan." Het brandweerkorps van Koedijk werd om even na de klok van een uur gealarmeerd, zo leert het bewaard gebleven rapport van commandant Piet Kok. De brandweer van Alkmaar moest assistentie verlenen om te voorkomen dat de vuurzee nog verder om zich heen zou grijpen.

Pieter Jacob Lammerschaag (1903-1984), de vijfde generatie, 
        melkt zijn koeien.Pieter Jacob Lammerschaag (1903-1984), de vijfde generatie, melkt zijn koeien. De foto is enkele jaren na de Tweede Wereldoorlog genomen. Na de verwoesting van de stolpboerderij van de familie Lammerschaag in 1943 is het nieuwe woonbuis nog niet gebouwd. Dat gebeurde in 1950. Bij het buiten melken met de hand werden de koeien aan een pen vastgezet. Pieter Lammerschaag zou pas in 1956 overschakelen op machinaal melken. (Foto familie-archief Lammerschaag)

Het merendeel van de negen manschappen van 'Koedijk' kon 's ochtends om kwart over acht, ruim zeven uur na het begin van de brand, inrukken. Het nablussen duurde tot 's avonds zeven uur. De nacht en de dag daarna moest de brandweer terugkeren. Het smeulende hooi bleef een gevaar. Het drama kostte een zwaargewonde. Cornelis Spaan liep ernstige brandwonden op. "Hij sprong in sloot. Dat is waarschijnlijk zijn redding geweest", kijkt Jan Lammerschaag terug. Vijf stolpen gingen verloren. Een stolp bleef gespaard. "Dankzij het pannendak. Gert Delis had er toen zijn tuindersbedrijf in. De stolp is nu van Piet Bakker en is omgebouwd tot woning."

« Vorige pagina | Volgende pagina »


© 1954-2021 | Westfriese Families | E-mail | Sitemap
"Die zijn voorgeslacht niet eert, is zijn eigen naam niet weerd."

Westfries Genootschap