Westfriese families
Wapen van West-Friesland
 

Artikelen » WFON

Zeven generaties Lammerschaag boeren op dezelfde plek
(WFON 1998, pagina 40)

Jan Lammerschaag (1870-1948) en zijn vrouw Maarije Boldewijn (1871-1946)
Jan Lammerschaag (1870-1948) en zijn vrouw Maarije Boldewijn (1871-1946). Hij was in 1911 mede-oprichter van de coöperatieve kaasfabriek op bet Zuideinde van Koedijk. Lammerschaag (de nummer vier) boerde op bet Noordeinde, dat al een kaasfabriek had. Hij vond kennelijk de uitbetalingsprijs van deze onderneming te laag. (Foto's familie-archief Lammerschaag)

Betere prijs
Deze coöperatieve onderneming ging van start in 1911. De fabriek Juliana stond op het Zuideinde van het dorp. Het Noordeinde, waar Jan Lammerschaag woonde, had toen al twintig jaar een eigen kaasfabriek. Dat was De Eendracht, begonnen in 1891. Over de reden dat zijn grootvader zijn blik op het Zuideinde richtte zegt Jan Lammerschaag: "Kennelijk hoopte hij daar op een betere prijs, dat ze daar betere kaas en boter konden maken." Jan Lammerschaag werd voorzitter van de Juliana. Dat bleef hij tot de opheffing van de fabriek in 1924. Dertien jaar na de opening werd de Juliana overgenomen door de fabriek Neerlandia in Stompetoren. Lammerschaag zat daar toen al in het bestuur.

Een andere zoon van de Koedijker burgemeester Lammerschaag trad in Krommenie in vaders voetsporen. Daar bekleedde Pieter Lammerschaag het ambt van burgemeester, sinds 1909. Evenals zijn vader in Koedijk deed hij dat niet voor lang, maar dat had een andere reden. Hij overleed al op 53-jarige leeftijd, in 1915.

De jongste van de drie kinderen van Jan Lammerschaag kwam op de ouderlijke boerderij. Dat was Pieter Jacob, de nummer vijf van de zeven Lammerschagen op dezelfde plek. Het huwelijk met Margaretha Yda Schipper in 1926 bracht Pieter Jacob Lammerschaag drie kinderen: Riet, Jan en Hillebrand Willem. Laatstgenoemde emigreerde naar Zuid-Afrika en is daar inmiddels overleden. Riet en haar man Dirk Glijnis zaten jaren op de boerderij De Miede onder Barsingerhorn.

« Vorige pagina | Volgende pagina »


© 1954-2021 | Westfriese Families | E-mail | Sitemap
"Die zijn voorgeslacht niet eert, is zijn eigen naam niet weerd."

Westfries Genootschap