Westfriese families
Wapen van West-Friesland
 

Artikelen » WFON

Venhuizer Jan Rood (1825-1901) eerste van zes generaties bakkers Rood (WFON 1996, pagina 65)

Takkenbossen
Cees Rood gaf door hard werken de bakkerszaak in Heerhugowaard bestaansrecht. Als knechten worden herinnerd Klaas Smal, Bertus van Oostrom en Tijmen de Haan, vader van Kees de Haan, die tot voor enkele jaren een bakkerij in Hoogwoud had. De oven van Cees Rood werd verwarmd met takkenbossen, het deeg voor het roggebrood werd met de voeten aangestampt. Met de hondekar werd gevent in de uitgestrekte polder. Tot de vaste klanten behoorden in de eerste plaats omwonenden. De naaste buren van de nieuwe bakker waren schoenmaker Adriaan Swinkels, hoefsmid Willem Kruijer en veedrijver Pieter Schoen. Het klantenbestand bestond jaren achtereen hoofdzakelijk uit land- en tuinbouwers.

De bakkerij aan de Middenweg in Heerhugowaard 
        in oorspronkelijke staatDe bakkerij aan de Middenweg in Heerhugowaard in oorspronkelijke staat, zoals Cees Rood er in 1881 begon. Met de broodmanden bij de bakkerskar staan links Cor Rood (1900-1961), de tweede bakker Rood in De Waard, en rechts knecht Piet Snoek. (Foto: van Jan Rood)

Als de oogst binnen was, werden de bakker, slager en kruidenier betaald. Uit een lange tijd keurig bijgehouden winkelboek, aangelegd door de eerste bakker Rood aan de Middenweg 237, blijkt dat zeker tot halverwege de jaren twintig het normaal was dat de klanten eenmaal per jaar betaalden. Het was in die periode, in 1926, dat zoon Cor de bakkerij overnam.

De Vooruitgang
Vader Cees was toen al lang dood. Die was op 50-jarige leeftijd overleden in 1909. De zaak werd daarna geleid door zijn weduwe, Cornelia Dekker. Met haar, Obdamse van geboorte, was hij in 1894 hertrouwd na de dood van zijn eerste vrouw Maria Dekker. Zij, geen familie van Cornelia, was gestorven in het kraambed. De laatste jaren voor de overname door zoon Cor in 1926 werd de bakkerij geleid door diens oudere broer Simon.

« Vorige pagina | Volgende pagina »


© 1954-2020 | Westfriese Families | E-mail | Sitemap
"Die zijn voorgeslacht niet eert, is zijn eigen naam niet weerd."

Westfries Genootschap