Westfriese families
Wapen van West-Friesland
 

Artikelen » WFON

Het molenmakersbedrijf Poland:
een ambachtelijke traditie van 130 jaar in Heerhugowaard
(WFON 1995, pagina 60)

In dezelfde periode ontwierp Dirk Poland de nog bestaande Philisteinse Molen onder Bergen. Deze achtkante binnenkruier is in 1897 gebouwd door een collega van Poland, Pieter Bregman uit Oudorp. Bregman bouwde toen de vijzelwatermolen nadat de vorige molen op deze plek was afgebrand door blikseminslag. Ontwerper Poland was tevens opzichter bij de bouw.

De Heerhugowaarder was ook buiten Noord-Holland actief. Zo bouwde hij eind vorig eeuw in Zierikzee een windmolen. Poland sloot in 1890 een contract met het Waterschap Schouwen voor het leveren van een vijzelmolen, geschikt om een oppervlakte land te bemalen van ruim twintig ha. In het bewaard gebleven contract tussen de molenmaker en het waterschap werd bepaald dat 'de vijzel een middellijn verkrijge van 70 cm binnenwerk gemeten'.

Kraanzaag

Tot zijn dood was Dirk Poland werkzaam in de molenmakerij. Hij stierf op 2 februari 1903, op 71 -jarige leeftijd. Hij zal kort betrokken zijn geweest bij de bouw in het jaar van zijn overlijden van de nieuwe molen nr. 2 van de Buikslotermeer bij Buiksloot. Voor deze grote watermolen moesten balken worden gezaagd van tachtig centimeter doorsnede. Dat gebeurde met de hand, met gebruik van een kraanzaag. Eén persoon stond in een gat onder de balk, de ander stond boven. Op deze wijze werd een grote trekzaag door de balk gehaald. Zoons van Dirk Poland zouden later zelf een mechanische raamzaag ontwerpen.

Dirk Poland (1831-1903) en zijn vrouw Antje Klaver (1836-1911). Dirk is de grondlegger van het molemakersbedrijf Poland. (Foto privébezit Jan Poland)

Dirk Poland (1831-1903) en zijn vrouw Antje Klaver (1836-1911).

« Vorige pagina | Volgende pagina »


© 1954-2020 | Westfriese Families | E-mail | Sitemap
"Die zijn voorgeslacht niet eert, is zijn eigen naam niet weerd."

Westfries Genootschap